Home Boerenkaas Sinds 1915 Producten Biologisch Kaasmakers Contact
Wat is biologisch?
De biologische koe heeft de ruimte (per koe ongeveer 10.000m2 weidegrond). Zij heeft de beschikking over verse grassen en klavers en gaat in het voorjaar en de zomer dagelijks naar buiten (minimaal 120 dagen).
Op de weidegronden worden geen kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Het voer komt alleen van het eigen bedrijf of van andere biologische bedrijven. Er wordt geen genetisch gemanipuleerd voer gebruikt. De dieren staan droog, hebben de ruimte om zich te bewegen en te liggen.

Omdat bij de biologische kaasbereiding het gebruik van allerlei schimmelwerende middelen (antibiotica) en bacteriedodende middelen absoluut niet toegestaan zijn, moet de biologische boer(in) heel hygiënisch te werk gaan. Er gelden zeer strenge voorschriften om besmetting met ongewenste bacteriën te voorkomen. Niet alleen schone uiers bij het melken, maar ook het soort voer dat de koeien krijgen is belangrijk. In de winter krijgen ze hooi. De kaas is dan wat lichter van kleur. Tegen de zomer eten de koeien weer gras (“graskaas” midden juni) en krijgt de kaas ook weer meer kleur. In de biologische kaasbereiding zijn rijpingsversnellende middelen verboden. Tenslotte is het zoutgehalte bij biologische kaas in de regel geringer (1,7-2%) dan bij gangbare kaas (3,2-3,4%), wat de smaak ten goede komt.