Home Boerenkaas Sinds 1915 Producten Biologisch Kaasmakers Contact
De Coöperatie
De Producent uit Gouda is, sinds 1915, een coöperatieve handelsvereniging van Boerenkaasbereiders. Het doel van deze vereniging is de boerenkaas, die op de boerderijen van de desbetreffende leden exclusief voor De Producent wordt geproduceerd, voor gezamenlijke rekening op te slaan en te verkopen aan afnemers.

Wat is Boerenkaas
Dat is kaas die op de boerderij bereid is met melk van de koeien van diezelfde boerderij.

Eèn van de kenmerkende eigenschappen van Boerenkaas is de verscheidenheid in geur en smaak. Per kaasboerderij proef je de verschillen. Ook per seizoen varieert de smaak. Geen gestandaardiseerd product dus, maar een product dat puur en ambachtelijk wordt bereid. Dit geeft Boerenkaas altijd een unieke, rijke en krachtige smaak.

Bereiding
Voor de bereiding wordt dagverse melk gebruikt.
De bereiding geschiedt op ambachtelijke wijze. Iedere kaasboer heeft zijn eigen receptuur en manier van werken. Toeweiding, gevoel voor kaas en werken conform de modernste eisen met betrekking tot hygiëne en kwaliteitsbewaking zijn noodzakelijk voor een smakelijke kaas.

Rijping
Naast de zorgvuldige bereiding van de kaas is de rijping van groot belang. Op traditionele grenen planken, omgeven door rust en duisternis voltrekken zich in de kaas een aantal omzettingen die leiden tot het typische zo gewaardeerde geur-smaak patroon.
In de pakhuizen van De Producent wordt met de juiste temperatuur en vochtigheid nauwlettend in de gaten gehouden hoe het rijpingsproces verloopt. De Producent is HACCP gecertificeerd en heeft een opslagcapaciteit van 1 tot 1,5 miljoen kilo, verdeeld over 16 rijpingsafdelingen.
  Koe
Kaasbad
Opslag
Kaas eten