Ruim 20 veehouders zijn lid van de coöperatie en maken met veel liefde en passie kaas van melk van eigen koeien.
Boerenkaas is een historisch en ambachtelijk product. Tot op de dag van vandaag is de bereiding voor het grootste deel nog handwerk. Onze smaakvolle kazen worden volgens authentieke receptuur gemaakt, waarbij soms eeuwenoude familierecepten gebruikt worden. Onze boeren maken de lekkerste kazen geschikt voor alle marktsegmenten in binnen- en buitenland. Sommige boeren zijn gespecialiseerd in de bereiding van rauwmelkse Boerenkaas, anderen thermiseren of pasteuriseren de melk.
Familie van Zeeburg uit Doornspijk:
Onze boerderij stamt uit 1865 en is prachtig gelegen nabij het Veluwemeer. De verse melk wordt na het melken direct verwerkt tot heerlijke Boerenkaas. Maar het geheim van onze kwaliteit Boerenkaas is misschien wel de uitgekiende unieke selectie van het kruiden-grasmengsel wat de koe dagelijks buiten eet. Het draagt bovendien bij aan de populaties bijen, insecten en weidevogels.
Onze coöperatie telt enkele tientallen leden, waarvan de meeste gevestigd zijn in de Krimpenerwaard en het Groene Hart in Nederland. De veengronden in deze regio’s lenen zich van oudsher voor het houden van melkvee. Niet voor niks dat Boerenkaas in deze regio’s ontstaan is!
Ieder boerenbedrijf heeft haar eigen visie, werkwijzes en tradities. Daarnaast is iedere kaas handwerk, waardoor er een keur aan smaken, geuren en texturen ontstaan! Boerenkaas is dus een karaktervol, niet gestandaardiseerd product, wat er juist voor zorgt dat elke kaas uniek is.
Familie den Boer uit Haastrecht (boerderij De Twee Hoeven):
Onze familie maakt al meer dan 100 jaar Boerenkaas, in 1918 is de eerste generatie begonnen met kaas maken. Wat wij persoonlijk echt heel mooi vinden is dat we ’s ochtends de koeien staan te melken en dat deze melk ’s middags in de vorm van een kaas de pekel in gaat. Wij hebben op de boerderij ook een landwinkel. Onze vaste klanten komen hier vaak al jaren kaas halen en combineren dat graag met een rondje over de boerderij, even kalfjes aaien en koeien kijken.